maanantai 22. kesäkuuta 2015

Palautuminen ja kehonhuolto

Minä olen kolmenkympin ylittänyt, raskaasti treenaava istumatyöntekijä ja kamppailen päivittäin palautuakseni treenien rasituksesta ja estääkseni ja hoitaakseni jumeja ja lukkoja. Ostaisin Foam-rollerin, vuoraisin itseni kompressioon ja kiduttaisin itseäni voodoo-kuminauhalla, jos ne ratkaisisivat ongelmat. Ne paikkaavat hetken laiskuutta ja saavat minut tuntemaan itseni tärkeäksi, mutta lopulta päätyvät täyttämään pienen asuntoni tehokkaita neliöitä. Sanokaapa joku kehonhuoltotuote, joka olisi käytössä vielä vuosia markkinoille tulon jälkeen? Rollerit ja kompressioasusteet ovat kohta ihan yhtä out kun esim. menneiden vuosien hittituote piikkimatto on nykyään. Mutta toisaalta, jos vempainten hankinta saa sinut aktivoitua, niin kuin uusien ylihintaisten trendikuvioitujen juoksutrikoiden ostaminen saa hetkellisesti motivoitua nostamaan pyllyn sohvalta ja kirmaamaan lenkkipoluille, niin sehän on pelkästään hyvä se.

Kaikkea olen kokeillut ja todennut, että hittituotteiden pölyyntyessä kaapissa perusasiat ovat ne millä on merkitystä: runsas hyvä ravinto ja nesteytys, runsas hyvä uni ja palauttava liikunta. Jokainen tietää miten tärkeitä riittävä uni ja hyvälaatuinen riittävä ravinto ovat, mutta silti ne ovat asioita joista oravanpyörässä tingitään. Kun peli- tai leiriviikonlopun jälkeen olen krapulan kaltaisessa palautumattomuuden tilassa (maitohappokertymiä lihaksissa, pohjaton väsymys, pohjaton nälkä, päättymätön jano, päänsärky, korkea syke), pyöräilen töihin, käyn kevyellä metsähölkällä, lähihallissa kevyesti uiskentelemassa, tai ehkä jopa salilla kevyesti kyykkäämässä.

Viisas valmentajamme laittaa meidät joka leirillä sunnuntaiaamuna ennen ensimmäistä allasta aamureippailulle. Vaikka haluaisimme käyttää sen ajan nukkumiseen, on aamureippailu todettu elinehdoksi sunnuntain treeneistä selviytymiseen. Aamulla herätessä kroppa on runneltu ja hapoilla lauantain peleistä ja treeneistä. Aamun raikkaassa ulkoilmassa kroppa herätellään kevyellä sporttailulla, avaavilla liikkeillä ja venytyksillä.

Tässä on kaikkea kokeilleen naisen vinkit jumin ja vammojen ehkäisyyn ja hoitoon. 1) Joogailu, eli kehonkiertoliikkeitä, venyttäviä liikesarjoja ja selän rullailua nikama nikamalta. Selän rullailu, kiertoliikkeet ja aurinkotervehdys ovat selviytymispaketti, jota yksikään kaupallinen hittituote ei päihitä. Perinteisen venyttelyn olen jättänyt aika vähälle. Teen lähinnä lyhyitä venytyksiä ja venyttelysarjoja. Venyttelyn viisasten kiven sain Sedalta # 12: istumatyöntekijän tärkeimmät venytykset ovat rintalihakset, lonkankoukistajat ja hauis. On tervehdyttävää tajuta, että jos on takareisi kireä, on hyödyllistä venytettää lonkakoukistajaa, jos on selkä jumissa, on venytettävä rintaa. Älylaitesukupolvi kyyristyy ja sitten me reppanat vielä joudutamme kyyristymistä käsittämällä venyttely varpaisiin kurotteluna, jolloin selkä ja takareisi venyvät ja päästään entistä kyyrympään kyyryyn. 2) Vaihteleva treenaus ja oheislajit. Yksipuolinen kova treenaus kuluttaa, jumittaa ja rikkoo kroppaa. Jalkapalloilijat rikkovat jalkansa, jääkiekkoilijat selkänsä ja uppopalloilijat kätensä yksipuolisella treenauksella. Kroppaa pitää kuormittaa myös monipuolisuudella ja vaihtelulla. Painonnosto ja pyöräily vahvistavat kroppaani kestämään uppopallotreenien rasituksen.



Saija # 5


Sormivammojen ennaltaehkäisyä 13.6.15 Turussa

Loikkia aamureippailulla Seinäjoella 24.5.15


Saija #5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti